Op bezoek bij Rob
Op bezoek bij Tom
Op bezoek bij Bianca en Rembrand
Op bezoek bij Ron
Op bezoek bij Mar
Op bezoek bij Hans
Op bezoek bij Aad
Op bezoek bij Peter
Op bezoek bij Jelle
Op bezoek bij Andre
Op bezoek bij Nico
Op bezoek bij Henk
Op bezoek bij Sander
Op bezoek bij Vincent
  • Start
  • Agenda
  • Aanmelden nieuw lid
  • Bestuur
  • Facebook
  • Vereniging
  • NBvV verenigingen
  • Nieuws
  • Op bezoek bij:
  • Ringen bestellen
  • Sponsoren
  • Tentoonstelling
  • Vogelsites
  • Privacy verklaring
Terug
Corona! Hoe is het toch met………..Vincent Jansen?

Vincent heeft het eindelijk weer druk. Hij werkt als kok bij De IJsbreker in Amsterdam in de buurt van Carré en hij is druk bezig met de voorbereidingen voor 28 april als de terrassen weer open mogen.
Ik spreek hem als hij maandag 26 april op de fiets onderweg is van zijn werk in Amsterdam naar zijn huis in Landsmeer. Hij had wind tegen dus hij moest flink trappen en dat was best te horen aan zijn ademhaling.    
Zijn baas had de eerste lockdown alle mensen in dienst kunnen houden maar de 2e lockdown lukte dat niet en de helft van het personeel werd helaas naar huis gestuurd. Vincent mocht gelukkig blijven en is blij dat hij nu weer een beetje mag beginnen. 

Over de vogels. Hij heeft nu nog Prachtnonnen, witborst rietvinken en coloria Papegaai-amadines.


    
Ook bruine druppelastrildes en diverse kleuren roodkop- en driekleurpapegaaiamedines. 
    
Wat nieuw is voor hem is dat hij zich nu ook op de zebravinken heeft gestort en maar gelijk drie paar Charcoal zebravinken heeft aangeschaft.

    
Dit is een mutatie die vanuit Australië hier een kleine twee jaar geleden hier naar toe is gebracht (gesmokkeld?) en dit is een spectaculaire mutant die zeer donker is gekleurd. Dit zijn (nu nog) zeer kostbare zeldzame vogels.
Charcoal betekent houtskool dus dan heb je een idee van de kleur (zie foto’s) . Deze mutatie is eigenlijk net zoiets als de Eumo die we lang kennen maar het grote verschil is dat de Eumo vrijwel altijd een bevederingprobleem heeft die daardoor slecht tot matig kunnen vliegen en de Charcoal heeft daar en tegen een zeer mooie bevedering.
Ook zijn het altijd zeer grote forse vogels met een fraai model. Deze kleurslag zal de komende jaren de zebravinken kweek totaal op zijn kop zetten. Ze worden al geweekt in diverse andere mutanten en met zeer opvallende resultaten.
Tevens heeft Vincent wat andere zeer goede vogels kunnen kopen in geelsnavel en door die gele snavel in de Charcoal te kweken levert een zwarte vogel op met een zeer contrasterende snavelkleur.

Daarbij heeft hij ook wat vogels kunnen kopen met zwartborst / zwartwang / blackface en daar dan ook weer de geelsnavel in. Nog zwartere vogels met gele snavel is de bedoeling. We zijn echt benieuwd of dat nog lukt voor onze TT en dat we daar wat van zijn vogels kunnen bewonderen.
Hij heeft zijn vogels binnen zitten in 6 GEHU kooien van 120 x 60 x 50 cm en ook nog 8 kleinere kooien van 80 x 40 x 40 cm die hij in twee delen kan splisten.


     

Er is geen tuin aanwezig maar mogelijk kan hij een stukje grond van de onderbuurman huren zodat hij dan een buitenvolière kan bouwen.
Gezien zijn werk is het dikwijls onmogelijk voor hem om onze contact avond te bezoeken en dat geldt ook voor de TT. Hij zou graag helpen maar helaas. Hij vind het dan ook wat moeilijk om vogels naar de TT te sturen terwijl hij niet in staat is om te helpen. Aan hem uitgelegd dat we graag zijn vogels op de TT verzorgen en dat we erop rekenen dat hij meedoet!!!  We gaan het hopelijk zien in November. 

 
Corona! Hoe is het toch met……Peter Bruin ? 

Peter heeft nu privé een drukke tijd, hij verhuist half mei naar zijn nieuwe woning in de Daalmeer en hij is net uit zijn oude woning want de nieuwe woning werd vertraagd opgeleverd door de kou die we gehad hebben. Dus tijdelijk even bij de ouders in.

Zijn vogels zitten dan ook nu in kooien bij hem op het bedrijf dat hij samen met een compagnon heeft. Hij doet de verlichting e.d. voor evenementen en je begrijpt dat het nu moeizaam is door de corona maatregelen. Toevallig hoorde hij dat mogelijk per 1 juli er weer wat mogelijk gaat worden en dat kon hij merken want gelijk belden er al wat klanten om afspraken te maken.  Laten we hopen dat het weer open kan gaan en er weer wat geld verdiend kan worden!



Peter heeft een volière van 5 meter lang en 1,5 meter breed bij 2 meter hoog. Normaal zitten daar zijn vogels in maar nu dus even niet. Na de verhuizing gaat hij die weer snel opbouwen zodat ze uit de kooien kunnen en weer lekker de ruimte krijgen.
         
De vogels die hij heeft zijn Japanse lijsters, Japanse Nachtegalen, Grijskap lijsters, Kala Buulbuuls en een man Schamalijster en hij zoekt daar nog een pop voor dus wie weet er wat te koop? Inderdaad dat zijn vogels die bijna allemaal erg mooi zingen. Zijn nieuwe buren boffen maar. 
       

De vogels doen het erg goed samen in de volière, de Grijskap Lijsters zitten voornamelijk laag en op de grond en de Kala Buulbuuls zijn soms wat agressief maar over het algemeen gaat het prima samen.

Hij wil zeker ook de  jongen ringen en ook meedoen met de Tentoonstelling. Mochten er nog geen jongen komen dit jaar dan zijn deze oude vogels ook prachtig als c vogel (niet eigen kweek) in te sturen dat geeft weer wat diversiteit.

Ook hij begrijpt zonder hulp geen tentoonstelling en zal dan ook zeker zijn steentje bijdragen. Hoeveel hij kan helpen hangt er natuurlijk vanaf of hij het niet druk heeft met zijn werk. Maar de intentie om te helpen is er.
Tot ziens Peter op de eerstvolgende contactavond. Hopelijk dus snel!    


 
Corona! Hoe is het toch met……Tom van Schaijk ? 
 
Tom is een bijzonder mens. Toen hij onze oproep las om op 27 februari te helpen met de verhuizing van onze spullen van buurthuis Overdie naar de nieuwe loods van Mart Pronk, meldde hij zich gelijk aan met zijn verlengde Mercedes Vito om daarbij te helpen.

Waarom is dat bijzonder?
Hij is nog geen lid !  Maar hij was al langer van plan om lid te worden want hij is op onze laatste TT geweest en volgt ons al een tijd op Facebook. Dus meldde hij zich tegelijk aan als nieuw lid.
En gelijk eentje die zijn mouwen opstroopt en aan de gang gaat. Tom WELKOM!!!


         

Tom heeft een hoveniersbedrijf en ook doet hij boomverzorging. Niets liever doet hij dan in een boom te hangen en aan de gang te gaan. Dat is ook de reden dat hij nu alleen in het bedrijf zit en af en toe zzp-ers inhuurt want eerst had hij 6 man personeel maar hij wil niet alleen maar regelen maar gewoon lekker bezig zijn. En gelijk heeft die! Nu kan hij als hij zou willen wel 8 dagen in de week werken.

        

Hij heeft vooral Afrikaanse en Australische prachtvinken.
In zijn mooie buitenvolière van 8 x 2 x 2 meter zitten ondermeer: binsen astrildes, maskers, spitsstaarten, roodkop papegaaiamadines, driekleur papegaaiamadines, diamantvinken, gordels, kleine cubavinken, bichenows maar ook Goudvinken, baardmannetjes, groenlingen, japanse nachtegalen, blauwfazantjes, sint helena fazantjes, oranjekaakjes en goudbuikjes. En van vele meerdere koppels.


      
 
Ook heeft hij in de verwarmde schuur 6 bakker kunststof broedkooien.


Kortom een echte liefhebber.         
Nogmaals welkom bij de club Tom!! 

 
Corona! Hoe is het toch met....Rob Stalman?

Met Rob gaat het goed. Hij kan weer aan het werk na de vorstperiode.
Hij heeft een eigen voegbedrijf en met de vorst ligt hij eruit. Voegen gaat dan niet natuurlijk. Dus hij heeft het nu extra druk want er moet ingehaald worden.
Doordat hij voor zich zelf werkt is hij bang dat hij door moet gaan tot 67 jaar en 3 maanden en nu is hij 58 jaar jong maar hij begint het al best te voelen. Dus doorgaan zo lang het kan is het devies.


   

Hij is wat fanatieker dan zijn broer Hans en heeft een flink aantal kooien en volières. Op dit moment heeft hij in de 2e  broedronde al 26 jongen liggen. Het gaat dus prima. Vooral geelmasker, bont en violet hebben zijn belangstelling. Hij heeft zijn vogels in de tuin (tuintje) die hij geheel overdekt heeft en die kan hij zien vanuit de woonkamer.
           
Zonnen kan op het dakterras boven. Hij hecht veel waarde aan de vochtigheid. Hij heeft een hygrometer en probeert de vochtigheid tussen de 65 en 70 % te houden. Dat betekent natte blokken. Dat doen de vogels zelf.
Bij zijn broer Rob zijn de blokken zelfs kletsnat maar kennelijk werkt dat prima.


             

Ook hij verheugt zich op de komende Tentoonstelling in november waar hij zeker een paar van de mooiste vogels zal showen net als zijn broer. Alkmaar was vroeger het centrum van de grasparkieten, komen deze tijden weer terug? In november weten we het.  Mits corona …………, nou ja vul maar in!      
Corona! Hoe is het toch met.….Hans Stalman ?

Met Hans gaat het prima. Zijn cv is weer gemaakt dus het leven lacht hem weer toe. Hij was blij dat de vorst net uit het land was toen hij stuk ging dus geluk bij een ongeluk.
Hij hoopt over 2 jaar vervroegd te kunnen stoppen met werken dan is hij 64 en hopelijk kan hij dan meedoen met de regeling voor zware beroepen want hij werkt nu al 47 jaar in de bouw en dat begint hij echt te voelen. Nou maar hopen dat deze regering de finish niet weer verder legt!  

Op vakanties worden de vogels door zijn broer verzorgd of door zijn dochter die om de hoek woont. Hij heeft de vogels in een slecht te verwarmen schuur en met de afgelopen vorstperiode met die sneeuw en ijzige wind ging het slecht met 10 jongen die hij in de blokken had liggen.

Die zijn naar zijn broer Rob gegaan en die kon er 4 bij andere nesten bij leggen en 3 worden er nu met de  hand grootgebracht. De ringen doen ze soms wel wat door elkaar.
Hij is niet zo fanatiek als zijn broer Rob met zijn vogels maar zij doen veel samen met de vogels. Hij heeft 3 broedkooien van 150 x 50 x50 cm en daarin nu 2 paar Engelse grasparkieten.


Vooral de kleuren spangles en geelmasker bevallen hem erg. Hij heeft niets met de kleurgrasparkieten, nee zijn hart gaat meer uit naar vogels met een grote mooie kop en flink masker.  

          

Leuk om als broers samen dezelfde hobby te hebben. Hij verheugt zich nu al op de tentoonstelling die hopelijk in november dit jaar  door gaat. Het zal toch wel!
Corona! Hoe is het toch met……Bianca en Rembrand Bolweg? 
 
Zij zijn lid sinds maart 2019 en nog niet zo bekend in de club. Ze zijn begonnen in 2018 met grasparkieten in een binnenvolière maar het binnen hebben van de vogeltjes gaf natuurlijk wel overlast wat geluid betreft dus werd er een buitenvolière gebouwd en die 6 grasparkieten zag je in zo een grote ruimte nauwelijks terug dus kwamen er valkparkieten en kakarikies bij.
Ze zijn lid geworden omdat ze tegen een vervelends iets aanliepen toen ze twee zelf gekweekte grasparkieten verkochten. Ze hadden er keurig bij gezegd dat het broer en zus was maar gelijk thuis bij de nieuwe eigenaar was er een paring. Ja dat is ons wel bekend dat vogels dat makkelijk doen. Maar de nieuwe eigenaar wilde dat niet en zei dat volgens hen de man ook wel minstens drie jaar oud was.  Dat konden ze zo zien?!  “Echte vogelkenners dus?!”. Maar helaas niet geringd dus kon ze niets bewijzen. Dat was de aanleiding om lid te worden en ringen te bestellen. Een aparte aanleiding maar wees welkom!  

Op 18 december zagen zij op onze facebook pagina dat er gratis 2 valkparkieten, 4 kakarikies en een volière door ons voor de leden werd aangeboden en daar reageerden ze snel op en zij kregen deze dus ook. Maar die volière moest wel nog even weggehaald worden. Daar zijn ze 4 dagen mee bezig geweest! Er was klimop door het gaas gegroeid en had ook dat gaas daardoor vernield en zo ging er nog wel meer stuk tijdens het slopen. Maar nu staat alles bij hun thuis gereed om weer in elkaar te zetten. Het voorjaar word even afgewacht om dit te gaan doen. 




De vogels die ze nu dus hebben zijn kakarikies in roodvoorhoofd, geelvoorhoofd, crème, blauwe en gele, tevens valkparkieten, Bourkes en op de grond chinese dwerkwartels. Tevens hebben ze binnen nog 2 tamme valkparkieten zitten.


Ze zijn 1 keer op de tentoonstelling geweest om te kijken maar toen kwamen ze wat laat namelijk op het eind van de zondagmiddag dus was het al wat rommelig. Ze vonden het er wel erg leuk uitzien en een volgende keer komen ze zeker kijken.      Als er volgende keer nog hulp nodig is voor de TT mogen we ze zeker bellen om wat te helpen. Of ze kunnen is niet zeker in verband met ploegendienst maar bellen mag altijd! Dat zullen we zeker doen.                                                                                             Veel succes met de nieuwe volière en vergeet niet op tijd ringen te bestellen.                     
Corona! Hoe is het toch met…….......… Aad Elings?

Met Aad gaat het prima. Hij vermaakt zich goed met zijn vogels.
Binnen heeft hij 3 putters zitten die hij met de hand heeft grootgebracht. De pop liet de jongen in de steek toen ze 3 dagen oud waren en Aad heeft ze toen naar binnen gehaald en lekker warm gezet. Toen naar Mart want hoe voer je zulke kleintjes? Van Mart een goed voer gekregen plus een pipetje en met de geruststellende woorden van Mart  “jij kan het!”  weer naar huis en de jongen gevoerd. Dat moest ook ’s nachts!  Maar het is gelukt en ze zitten er prachtig bij. Af en toe mogen ze uit de kooi en dan vliegen ze rondjes in de kamer. In het voorjaar mogen ze weer naar buiten daar is het nu te koud voor.




Ook heeft Aad een koppel kapoetsen sijsjes binnen in een fraaie kooi zitten op een speciaal kamertje.
Buiten heeft hij nog 2 volières die met elkaar verbonden zijn. 1 volière van 3 x 1 meter en een grote van 6 x 3 meter. 



Hierin heeft hij 15 grote Putters en ook 15 zwartkop sijzen en zelfs een man en twee poppen Mexicaanse Nonpareils. Die blijven gewoon zonder problemen buiten.
Verder vliegt er nog een kanarie in, een koppel Japanse Nachtegalen en een diamantduifje.
Eerst had hij daar een stel van maar daar bleven maar jongen van komen dus heeft hij er maar 1 weggedaan. De putters ringt hij consequent maar je moet goed oppassen met zo een grote volière dat ze niet ergens verstopt zitten te broeden zeker als er, zoals bij Aad, er een grote haag in staat. Maar tot heden is het nog altijd gelukt.




De laatste aanwinsten zijn zijdehoenders, die heeft hij zelf met een broedmachine uitgebroed en die lopen gewoon lekker los in de tuin en in de avond gaan ze weer naar binnen waar ze op stok gaan.
Kortom hij vindt het een heerlijke hobby waar je zeker in deze tijd lekker mee bezig bent. Aad komt in principe wel op de contactavonden, (laatste keer vergeten) en ook op de TT. Hij heeft het helaas te druk om te komen helpen met de TT. Zelf doet hij niet mee omdat hij opziet tegen het vangen van de vogels in de grote volière en dat geeft de vogels (en hem) te veel stress.
Hij vindt het ook niet prettig als zijn vogels dan in een klein kooitje een paar dagen moeten doorbrengen.
Trouwens daar moeten we volgens hem blij mee zijn want hij heeft zulke mooie vogels dat hij dan toch zou winnen. Jaja.                                                                   
Aad had nog een mooie kunststof broedkooi over en die heeft hij via onze FB pagina weggeven aan een lid van Kleur en Zang.

Bedankt Aad en hopelijk tot snel.

 
Corona! Hoe is het toch met………Ron Raven ?
 
Het gaat vrij goed met Ron, in maart 2018 was hij gevallen op het ijs en zijn elleboog was daardoor uit de kom geraakt. Daar had hij veel last van, want meerdere keren en ook dit jaar was die spontaan, zelfs in zijn slaap, uit de kom gegaan en dan kon hij weer naar het ziekenhuis om hem erin te laten zetten. Nu gaat het wel goed, fysio heeft geholpen om de spieren sterker te maken maar het blijft een zwak punt. 
     
Ron is met de vogels wat aan het omschakelen, de grasparkieten worden afgestoten, hij heeft er nu nog maar drie en hij is nu bezig met bourksparkieten. Daar vliegen er nu zo een 22 van rond. Hij was met 4 koppels wildkleur begonnen en van 1 koppel heeft de man toverballen want daar kwamen behalve wildkleur ook lutino, opaline en rubino uit. Ron heeft er wat bijgekocht en gaat nu hiermee door. We zijn benieuwd op de tentoonstelling wat er allemaal nog meer uit gaat komen. Met de kanaries gaat Ron zich beperken tot voornamelijk geel. Dat blijft toch in al zijn eenvoud een prachtige kleur.


            

Ron begint het broedseizoen in maart en dan gaan de kanaries in broedkooien van 60 x 50 x 40 cm en de bourksen in kooien van 120 x 50 x 40 cm. Totaal heeft Ron 20 broedkooien staan binnen op zijn vogelkamer en buiten staat er nog een mooie volière.

            
Ron is zoals bekend onze gewaardeerde ringen commissaris en dat doet hij al heel lang,
met een korte onderbreking van 2 jaar in 2010 en 2011 waarschijnlijk al meer dan 25 jaar!    
     

D
enk er allemaal om dat voor bestelronde drie je het formulier in moet leveren voor 20 januari bij Ron 
(heeft hij nog week tijd voor verwerking) en deze ringen worden afgeleverd uiterlijk op 1 april 2021.   
                                                             
                 
Ook Ron vindt het jammer dat onze show dit jaar niet door kon gaan en hij heeft zin in onze tentoonstelling in 2021 waar hij graag weer aan meewerkt en waarbij de verkoopklasse weer door hem zal worden gedaan.   
Corona! Hoe is het toch met…..…Mar Jonkers ?

Het gaat nu wel weer met Mar en haar man want ze hebben iets heel vervelends meegemaakt. Zij hebben 13 jaar een Agapornis gehad genaamd Maxi maar die kreeg legnood, hulp gehad van Mart maar het mocht niet baten, toen op zijn aangeven naar de dierenarts en die heeft hem (of beter gezegd haar) geopereerd. Dat ging goed maar na een tijdje bleek hij (zij dus) een ontsteking te hebben en alle hulp mocht niet baten dus helaas Maxi was niet meer.
Toen via Mart bij een kweker een vogel besteld en op 17 april 2019 kwam het eerste ei en toen het kon ging de nieuwe Agapornis naar hen toe. Jip was de naam, vreselijk tam was die en altijd actief. Toen in juni dit jaar ging Mar even naar buiten met Jip en hij kreeg wat gierst op de grond, Mar moest 1 seconde even wat binnen leggen en ze hoorde opeens gekrijs, ze rende naar buiten en zag nog net een kat met haar Jip in zijn bek wegrennen. Ze kon hem niet achterhalen, overal gevraagd maar niemand had Jip gezien. Die was dus dood dat kon niet anders.
Maar 5 dagen later een berichtje van haar kapster of ze een agapornis kwijt was. En wat niet voor mogelijk werd gehouden gebeurde toch. Jip zat bij een buurvrouw 5 huizen verderop en was helemaal top. De kat had haar de vogel gegeven en hij mankeerde niets. Gelukkig ging hij mee naar huis.
Toen eind oktober dit jaar was ze aan het stofzuigen in huis en moest gebukt onder de onderste tree zuigen en ze stapte achteruit en ze stapte op de slang. Dacht ze. Maar helaas dat was Jip en nu was hij echt dood. Nog steeds schiet zij vol als ze daaraan terugdenkt. Bedenk wel dat zij slechts 1 vogel hebben en dat is gewoon een deel van het gezin.
Nu 4 december heeft ze Jip2  gehaald en die is handtam en erg ondernemend.    

   


Ze zijn nu wel heel voorzichtig met Jip2 want dit willen ze niet nogmaals meemaken.    Ze hoopt dat we snel weer eens samen mogen komen en ze kent ook onze nieuwe plek bij Achilles en dat vind ze een prachtige accommodatie. Ze hielp altijd bij de TT en gaat dat zeker in 2021 weer doen. Zoveel als voor haar mogelijk is zal ze gaan helpen. Beetje afhankelijk van de thuissituatie. Je ziet dat je ook met maar 1 vogel een heel intense band kan hebben. Mooi toch.           


 
Corona! Hoe is het toch met………Nico Rotteveel?   

Met wie hoor ik sommige denken? Het klopt dat hij nog niet zo bekend is want Nico is samen met zijn vriendin Marianne een nieuw lid en door de Corona hebben zij nog geen contactavond kunnen bezoeken. We hebben ze bezocht om eens te komen kijken naar hoe zij hun vogelhobby beleven en werden gastvrij (op de juiste afstand) ontvangen in de stad van de zon in Heerhugowaard waar Nico al 18 jaar woont.   Nico is net een 2 weken terug geopereerd aan zijn knie. Hij heeft een kunstknie gekregen en was dus ten tijde van dit bezoek op 5 december aangewezen op 2 krukken. Maar het gaat goed dus hij hoopt er het beste van. De vogels zijn echt een hobby van hun beiden maar Nico mag graag ook vliegvissen en is ook vaak bezig met zijn andere grote hobby namelijk het bouwen van modelschepen. Zij hebben nu zo een 3 en half jaar een buitenvolière.

Daarin houden ze kanaries , spitsstaarten, kleine cubavinken, Goulds, diamantduifjes en zebravinken.
Bij hun vorige vereniging hebben ze 1 keer een zwartwang zebravink ingezonden en die kreeg 88 punten. Toch leuk zo een eerste keer. Ze zijn begonnen met een kleine vlucht met apart binnenhok maar zoals zo vaak werd daar al snel een 5 meter lange vlucht op aangesloten.
In dat binnenhok zit verwarming zodat de vogels de iets hogere temperatuur op kunnen zoeken, maar vooral de kanaries blijven meestal buiten slapen. Het was een gezellig bezoekje en zij verheugen zich erop om op de contactavonden met de leden kennis te maken en ervaringen uit te wisselen.        
Wat ook leuk is dat zij samen zeker mee gaan helpen als we weer een tentoonstelling mogen en kunnen houden!!!     
Corona! Hoe is het toch met………………………Sander Baardmans ?   

Met Sander gaat het goed , ben een paar maanden geleden ziek geworden en na een test bleek het negatief dus positief , bleek gewoon griepje dusja als man ga je dus gewoon dood :) .
Ik heb in mijn vroege jeugd altijd wildkleur agaporniden gehad , collies,personatus , doordat ik in mijn latere leeftijd een andere hobby heb gekregen waar ik een tijd mijn werk van heb kunnen maken is de vogelhobby verdwenen, nadat ik gestopt ben met het beroepsmatig trainen van honden ( probleem honden,drugshonden,explosieve honden,waakhonden) , heb ik sinds een paar jaar mijn vogelhobby weer op gepakt en heb nu alleen agapornis fischeri , met verschillende kleuren de wildkleur,violet,Yellowface,blu opaline , en metname de blu opaline wil ik echt gaan opbouwen .







 
                                                                                    
Heb nu een koppel yellowface en blu opaline waar ik het voorjaar mee ga kweken ze zijn nu nog te jong.

Ik heb nog nooit meegedaan met een tentoonstelling en misschien in toekomst wel!! ik vind het ook wel leuk om een dagdeel mee te helpen aan de geplande tentoonstelling in November 2021 zodat ik is kan kijken hoe dat nou in z`n werk gaat zo een tentoonstelling en of het iets voor mij is.
NachthokJong spul
Ik hoop dat iedereen goed door deze rare tijd doorkomt in alle gezondheid en veel plezier aan onze mooie hobby vogels.
Groet en alvast fijne dagen toegewenst Sander Baardemans
Corona! Hoe is het toch met…………Andre Obdam?                 

Met André gaat het goed. Gelukkig ben ik nog steeds gezond en kan ik gewoon mijn werk blijven doen. Wel is het ontzettend jammer dat alle vogelshows en vogelbeurzen zijn afgelast want die bezoek ik graag. Natuurlijk is het ook voor onze vereniging heel erg zonde dat de tentoonstelling dit jaar niet door kon gaan want dat is toch wel een hoogtepunt voor onze club.

Zelf heb ik een gezelschapsvoliere met daarin: 1 koppel Japanse nachtegalen; 1 koppel putters met 1 jong; 6 binzenastrildes; ongeveer 10 gouldamadines en meer dan 20 spitsstaartamadines.

 
Het is lastig ze exact te tellen want ze kunnen overal heen vliegen.
De spitsstaarten hebben op dit moment weer jongen, ze blijven maar doorgaan. Ook van de goulds zijn er deze week weer 2 jongen uitgevlogen.

 
Voor de putters heb ik kaardebollen neergezet.  Ze zijn er dol op en het is een leuk gezicht ze zo te zien rommelen.
Ieder jaar vervang ik na de kerst de 2 kerstbomen in het binnenverblijf. Er slapen heel wat vogels in en soms maken ze er ook hun nest in.

 
Ik hoop dat iedereen nog altijd veel plezier haalt uit zijn bezigheden met de vogels.
We hopen de leden van de vereniging volgend jaar weer vaker te kunnen ontmoeten en kijken uit naar een mooie tentoonstelling in 2021.
Zorg goed voor elkaar.
      Corona! Hoe is het toch ........... met Henk Linschoten?
            

Met Henk gaat het prima, gelukkig nog steeds gezond en nog geen coronatest gedaan. Ik heb thuis een prima plek om te werken maar ben er wel een beetje klaar mee, hoop dat het weer goed blijft dan kan ik blijven wandelen.

Met de vogels buiten gaat het goed, ze zouden nu in de rustperiode moeten zitten maar vanwege de temperatuur zijn de diamantvinken en de cubavinken nog erg broeds, mannen en poppen maar apart gezet anders zijn er zo weer nesten.
De roodkuifkardinalen zitten samen met de Japanse nachtegalen in een aparte vlucht en hebben het prima naar hun zin. 

Binnen is het broedseizoen met de Gouldamadines weer begonnen, ik heb de koppels een maand geleden gekoppeld en heb de eerste eieren en jongen liggen.
Ouders zijn mooie forse vogels, Man een zwartkop witborst groen, split voor geel en de pop een zwartkop gele witborst pop.
Vanmorgen de eerste vijf jongen geringd, een mooi nestje van vijf. Jongen hier 4 dagen oud, vandaag geringd met 14 dagen.
Andere jongen moet ik van de week ringen, wel een aantal koppels die onbevruchte eieren hebben, maar dat heb ik meestal de eerste ronde, vogels mogelijk nog niet helemaal in conditie en terwijl ik vind van wel 😊
Heb een twaalftal koppels gouldamadines vliegen , 1 koppel is nog niet in conditie, die mag straks aan de bak.
Wel een heel mooi blauw koppel, de man is zwartkop blauw pastel en de pop is een forse zwartkop blauwe paarsborst.
En daarnaast in de vluchten een aantal jongen van afgelopen seizoen die nog niet op kleur zijn. Dit jaar heb ik de meeste blauwe koppels weggedaan en ga het accent leggen op het kweek in de geel serie, met name de oranjekoppen witborst geel zijn mijn favorieten. 

Ik hoop dat jullie ook de winter goed en gezond doorkomen en het voorjaar weer mooie kweekresultaten heeft.

 
 
T
Corona! Hoe is het toch met…………Jelle van der Wal?         
           

Een positieve bijwerking van de Corona regels is volgens Jelle dat hij nooit meer verkouden is, anders zeker 3 a 4 keer per jaar snotverkouden. Nu niks. Dus de regels helpen. Jammer dat je nergens komt en dat alle shows afgelast zijn. Saai!!  Jelle is dit jaar weer na vele jaren begonnen met het houden van vogels.
Tot heden uitsluitend binnen. Boven heeft hij een ruime vogelkamer waarin 13 broedkooien zijn opgesteld en 1 kant van de kamer is verdeeld in 2 grote vluchten van 2 meter breed en lang en 2,3 meter hoog. 1 voor de poppen en 1 voor de mannen.                     

 
 
Meer broedkooien wil ik niet hebben want dit dwingt je om kritisch naar de vogels te kijken en echt op kwaliteit te selecteren. Zo zijn er meerdere Grijze zebravinken die niet gekoppeld worden omdat ze toch ff minder zijn dan anderen. Hij heeft voornamelijk zebravinken en ook nog een paar Gordelgrasvinken en 2 paar groene zwartkop witborst Gouldamadinen. Voor de goulds is eigenlijk geen broedkooi meer over dus als iemand interesse heeft om deze over te nemen dan even een berichtje.
           
Bij het weer beginnen met vogels is het de kunst om goede aan te kunnen schaffen. Het is fijn dat mensen die hij al jaren niet meer gezien had gelijk goede vogels ter beschikking stelden! Eind oktober zijn de vogels gekoppeld en nu half november liggen er al een aantal nesten met jongen en ook met eieren. De eerste zijn al weer geringd. Moest je vroeger een zebravink ringen met 2,7 mm en erg grote met 2,9 mm nu ring ik sommige met 3,2 mm!! 
Gaat natuurlijk niet altijd goed want de Gordels voerden hun 6 jongen niet en dus gelijk de eerste teleurstelling, allemaal dood.             
Kleurslagen die Jelle heeft zijn de wildkleur dus Grijs, verder Zwartwang Eumo’s , pastel grijze bleekrug, blackface grijs
en grijze zwartborst oranjeborst.

Zeker nu je weinig buiten de deur komt vanwege de crisis is het prettig om met de vogels bezig te zijn. Er is altijd wel wat te doen. En het is leuk om de vogels te observeren. Hij hoopt dat er flink wat goede vogels groot komen en dat we volgend jaar deze op een leuke en gezellige Tentoonstelling in Alkmaar kunnen bekijken.    
Blijf Gezond!